با نگاهی به تاریخ ادبیات ایران، با نام تعدادی از نویسندگان معروف ایرانی مواجه خواهید شد. شخصیت هایی که با قلم و هنر خود توانسته اند برای کشور عزیزمان افتخار آفرینی کرده و زبان شیرین فارسی را به جهانیان معرفی نمایند. بزرگانی چون حافظ، سعدی، حکیم ابوالقاسم فردوسی، مولوی و … که نامشان با تاریخ ادبیات ایران عجین شده. نام این نویسندگان معروف ایرانی برای ما آشناست و برخی از اشعار و نوشته های آنها را در دوران کودکی و نوجوانی، در کتاب های درسی خوانده ایم. اما شاید لازم باشد که شناختی هم درباره معروف ترین نویسندگان معاصر ایرانی داشته باشیم. در این مطلب می توانید با نویسندگان معروف ایرانی و آثار برجسته آنها بیشتر آشنا شوید.
نویسندگان معروف ایرانی
جلال آل احمد، یکی از برترین نویسندگان ایرانی
جلال آل احمد یکی از نویسندگان معروف ایرانی بود که در دوم آذر ماه سال ۱۳۰۲ در تهران متولد شد. این نویسنده، روشنفکر، منتقد و مترجم ایرانی نقش مهمی در ادبیات کشور داشت. از مهمترین آثار جلال آل احمد می توان به مجموعه آثار پنج داستان، نفرین زمین، سنگی بر گوری، نون والقلم، مدیر مدرسه، سرگذشت کندوها، زن زیادی، سه تار، از رنجی که می بریم، دید و بازدید و… اشاره کرد.
سیمین دانشور، بهترین نویسنده زن ایرانی
سیمین دانشور نویسنده معروف ایرانی و همسر جلال آل احمد در تاریخ ۸ اردیبهشت ۱۳۰۰ در شیراز متولد شد. خانم دانشور اولین زن داستان نویس ایرانی بود. مهمترین اثر این بانوی نویسنده ایرانی سووشون است که به ۱۷ زبان زنده دنیا ترجمه شده است. از دیگر آثار خانم سیمین دانشور می توان به مجموعه داستان های آتش خاموش، شهری چون بهشت، به کی سلام کنم، از پرنده های مهاجر بپرس، رمان های جزیره سرگردانی، ساربان سرگردانی و کوه سرگردان اشاره کرد.
صادق هدایت، معروف ترین نویسنده ایرانی
صادق هدایت یکی از داستان نویس های نامی در تاریخ ادبیات ایران است. این مترجم و روشنفکر ایرانی در تاریخ ۲۸ بهمن سال ۱۲۸۱ شمسی متولد شد. هدایت را به عنوان یکی از پدران داستان نویسی نوین ایران می شناسند. مهمترین اثر صادق هدایت رمانی کوتاه با نام «بوف کور» است که به سبک فراواقع نوشته شده و به خاطر شهرت جهانی اش، آن را به چندین زبان زنده دنیا ترجمه کرده اند. دیگر آثار صادق هدایت عبارتند از: رباعیات خیام، فواید گیاهخواری، زنده به گور، پروین دختر ساسان، سایه مغول، اصفهان نصف جهان، سه قطره خون، نیرنگستان، سایه روشن، مازیار، البعثه الاسلامیه الی البلاد الافرنجیه، وغ وغ ساهاب، ترانه های خیام، سگ ولگرد، علویه خانم، ولنگاری، حاجی آقا، افسانه آفرینش، توپ مرواری و دیگر نوشته های پراکنده.
محمود دولت آبادی
محمود دولت آبادی نویسنده معاصر ایرانی در تاریخ ۱۰ مرداد ۱۳۱۹ در دولت آباد سبزوار متولد شد. رمان ۱۰ جلدی کلیدر، مهمترین اثر دولت آبادی است که شهرت جهانی دارد. در سال ۲۰۱۳ این نویسنده معروف ایرانی جایزه ادبی یان میخالسکی سوئیس را از آن خودش کرد. مهمترین آثار محمود دولت آبادی عبارتند از: کلیدر، سفر، آوسنه بابا سبحان، لایه های بیابانی، گاواربان، هجرت سلیمان، جای خالی سلوچ، روزگار سپری شده مردم سالخورده، زوال کلنل و…
هوشنگ گلشیری، یکی از معروف ترین نویسندگان ایرانی
شازده احتجاب نام رمانی زیبا از هوشنگ گلشیری، نویسنده و روزنامه نگار ایرانی است. گلشیری در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۱۶ در اصفهان متولد شد و او را از تاثیرگذارترین داستان نویس های معاصر می دانند. گلشیری را در اصل می توان نویسنده ای در سطح بین الملل دانست که عمده شهرتش را مدیون رمان کوتاه شازده احتجاب و داستان قوی آن است. نمازخانه کوچک من، نیمه تاریک ماه، شاه سیاه پوشان، کریستین و کید، بره گمشده راعی، آینه های دردار و جن نامه، از دیگر آثار فاخر مرحوم هوشنگ گلشیری هستند.
غلامحسین ساعدی، یکی از بهترین نویسندگان ایرانی
غلامحسین ساعدی یکی دیگر از نویسندگان معروف ایرانی است که در تاریخ ۲۴ دی ۱۳۱۴ در تبریز متولد شد. ساعدی در اصل پزشکی بود که استعداد خاصی در نوشتن داشت و نام مستعار «گوهر مراد» را برای خود انتخاب کرد. این نویسنده معروف ایرانی نمایشنامه هم می نوشت و از اثر شاهکار او با نام «گاو»، فیلمی مشهور ساخته اند. مهمترین آثار غلامحسین ساعدی عبارتند از: آی باکلاه آی بی کلاه، چشم در برابر چشم، مار در معبد، شب نشینی باشکوه، عزاداران بیل، دندیل، گور و گهواره، واهمه های بی نام و نشان، ترس و لرز، مقتل، توپ، تاتار خندان، غریبه در شهر، گاو و…
صادق چوبک، داستان نویس ایرانی
صادق چوبک یکی دیگر از داستان نویسان بزرگ ایران است که در تاریخ ۱۴ تیر ۱۲۹۵ در بوشهر متولد شد. اکثر منتقدین ادبی چوبک را از قطب های داستان نویسی نوین ایران می دانند. مهمترین آثار صادق چوبک به نام های انتری که لوطیش مرده بود، تنگسیر و سنگ صبور است؛ که از شهرت جهانی برخوردارند. موضوع اکثر داستان های چوبک، زندگی مردم عادی و فقیری است که اسیر نادانی، خرافه پرستی و اعتقادات بی پایه شده اند. کتاب های خیمه شب بازی، روز اول قبر، چراغ آخر و قفس، از دیگر آثار برجسته این نویسنده معروف ایرانی هستند.
بزرگ علوی
سید مجتبی آقا بزرگ علوی که به نام بزرگ علوی به شهرت رسید، یکی دیگر از نویسندگان معروف ایرانی بود که در تاریخ ۱۳ بهمن ۱۲۸۲ متولد شد. اکثر منتقدین آثار ادبی، بزرگ علوی را به همراه صادق هدایت و صادق چوک، پدران داستان نویسی نوین ایرانی می دانند. مهمترین آثار بزرگ علوی عبارتند از: چشم هایش، گیله مرد، چمدان، پنجاه و سه نفر، ورق پاره های زندان، میرزا، نامه ها، سالاری ها، موریانه و…
صمد بهرنگی بهترین نمایشنامه نویس ایرانی
صمد بهرنگی یکی دیگر از نویسندگان معروف ایرانی از خطه آذربایجان است. این معلم، منتقد اجتماعی، مترجم، داستاننویس و محقق ایرانی، در ۲ تیر ۱۳۱۸ در شهر تبریز متولد شد. «ماهی سیاه کوچولو» نام مهمترین اثر صمد بهرنگی است. از دیگر آثار مهم صمد بهرنگی می توان به اولدوز و کلاغها، اولدوز و عروسک سخنگو، کچل کفترباز، پسرک لبوفروش، پیرزن و جوجه طلاییش و… اشاره کرد.
محمدعلی جمالزاده، بهترین طنزپرداز ایرانی
سید محمدعلی موسوی جمالزاده نویسنده و مترجم معاصر ایرانی، در ۲۳ دی ۱۲۷۰ متولد شد. نام جمالزاده بعنوان پدر داستان کوتاه زبان فارسی مطرح شده و آغازگر سبک واقع گرایی در ادبیات فارسی است. این نویسنده معروف ایرانی در سال ۱۹۶۵ جایزه نوبل ادبیات را کسب کرد. داستان زیبای «کباب غاز» این نویسنده بزرگ، جزو زیباترین دروس کتاب ادبیات فارسی در دوران دبیرستان است. آثار مهم محمدعلی جمالزاده عبارتند از: یکی بود یکی نبود، عمو حسینعلی، دارالمجانین، شاهکار، تلخ و شیرین، فارسی شکر است، قصه های کوتاه برای بچه های ریش دار، راه آب نامه و….
ابراهیم گلستان
سید ابراهیم تقوی شیرازی مشهور به ابراهیم گلستان، کارگردان، داستاننویس، مترجم، روزنامهنگار و عکاس ایرانی است که در تاریخ ۲۶ مهر ۱۳۰۱ در شیراز متولد شد. ابراهیم گلستان از معدود نویسندگان ایرانی است که در هنر فیلمسازی هم دستی بر آتش داشته و جوایز ارزشمندی دریافت کرده. آثار مهم ابراهیم گلستان عبارتند از: آذر ماه آخر پاییز، شکار سایه، اسرار گنج دره جنی، مد و مه، خروس و…
گلی ترقی
گلی ترقی نویسنده معروف ایرانی، متولد ۱۷ مهر ۱۳۱۸ در تهران و ساکن فرانسه است. از مهمترین آثار این بانوی نویسنده ایرانی می توان به خواب زمستانی، من هم چگوارا هستم، خاطره های پراکنده، جایی دیگر، فرصت دوباره، اتفاق و…. اشاره کرد.
ایرج پزشکزاد، یکی دیگر از بهترین نویسندگان ایرانی
ایرج پزشکزاد نویسنده و طنزپرداز ایرانی قرن بیستم، در سال ۱۳۰۶ در تهران متولد شد. رمان معروف «دایی جان ناپلئون»، شاهکاری بی نظیر از پزشکزاد است که پس از تولید یک مجموعه تلویزیونی با همین نام توسط ناصر تقوایی در سال ۱۳۵۵، باعث شهرت این نویسنده معروف ایرانی شد. از دیگر آثار مهم ایرج پزشکزاد می توان به حاج مم جعفر در پاریس، ماشاالله خان در بارگاه هارون الرشید، آسمون ریسمون، ادب مرد به ز دولت اوست تحریر شد، خانواده اختر نیک، به یاد یار و دیار، شهر فرنگ از همه رنگ و… اشاره کرد.
نادر ابراهیمی
نادر ابراهیمی داستان نویس معاصر ایرانی در ۱۴ فروردین ۱۳۱۵ در تهران به دنیا آمد. این نویسنده معروف ایرانی علاوه بر داستان نویسی به فیلم سازی، ترانه سرایی، ترجمه و روزنامه نگاری هم اشتغال داشت. مهمترین آثار نادر ابراهیمی عبارتند از: با سرودخوان جنگ در خطه نام و ننگ، بار دیگر شهری که دوست می داشتم، در سرزمین کوچک من، دور از خانه، قصه گلهای قالی، سفرهای دور و دراز هامی و کامی در وطن، یک عاشقانه آرام، قلب کوچکم را به چه کسی هدیه دهم؟، آتش بدون دود، سه دیدار با مردی که از فراسوی باور ما میآمد و… زندگینامه نادر ابراهیمی و عاشقانه های او با همسرش، به نوبه خود داستانی زیبا و خواندنی است.
علی محمد افغانی
علی محمد افغانی از نویسندگان نامدار ایرانی، در تاریخ ۱۱ دی ۱۳۰۳ در کرمانشاه متولد شد. افغانی رمان معروف شوهر آهو خانم را به نگارش درآورد؛ که اولین رمان به زبان فارسی در دنیاست. از دیگر آثار مهم علی محمد افغانی میشه به شادکامان دره قره سو، بوته زار، محکوم به اعدام، دختر دایی پروین، صوفی صحنه دزد کنگاور، حاج الله باشی و…. اشاره کرد.
زویا پیرزاد
زویا پیرزاد بانوی نویسنده و داستان نویس ایرانی، در سال ۱۳۳۱ در آبادان متولد شد. رمان «چراغ ها را من خاموش می کنم» مهمترین اثر این نویسنده است که جوایز متعددی را برای این نویسنده معروف ایرانی به همراه داشت. دیگر آثار خانم پیرزاد عبارتند از: مثل همه عصرها، طعم گس خرمالو، یک روز مانده به عید پاک، عادت می کنیم و….
فهیمه رحیمی، معروف ترین رمان نویس زن ایرانی
فهیمه رحیمی بانوی رمان نویس ایرانی، مشهور به دانیل استیل، در خرداد ماه سال ۱۳۳۱ در شهر تهران بدنیا آمد. بیشتر رمان های پر مخاطب و عامه پسند منتشر شده در ایران، به قلم خانم رحیمی نوشته شده و بی شک ایشان را می توان از نویسندگان معروف ایرانی دانست. مهمترین آثار این بانوی نویسنده، عبارتند از: پنجره، تاوان عشق، پاییز را فراموش کن، پریا، سالهایی که بی تو گذشت، انتظار، هنگامه، ماندانا، عشق و خرافات، خیال تو، اتوبوس، بانوی جنگل و…
م. مودب پور، خالق رمان معروف پریچهر
مرتضی مودب پور معروف به م. مودب پور، یکی دیگر از رمان نویس های موفق ایرانی است. این نویسنده در سال ۱۳۳۷ در تهران متولد شد. رمان «پریچهر» به عنوان معروف ترین رمان ایرانی، بهترین اثر مودب پور بحساب میاد.. از دیگر آثار پرمخاطب مودب پور می توان به یلدا، یاسمین، گندم، چند روز ابری، شیرین، خواستگاری یا انتخاب، ننه سرما، بوی نا و دریا، نخل های مردابی، پس کوچه های سکوت و… اشاره کرد.
هوشنگ مرادی کرمانی، بهترین نویسنده کودک و نوجوان ایران
هوشنگ مرادی کرمانی نام یکی از نویسندگان معاصر ایرانی است که بخاطر نگارش کتاب های کودک و نوجوان مشهور شده. این نویسنده معروف ایرانی در ۱۶ شهریور ۱۳۲۳ در روستای سیرچ بخش شهداد کرمان به دنیا اومد و معروف ترین اثر آن «قصه های مجید» است که در قالب یک مجموعه تلویزیونی به تصویر درآمد. برای مطالعه این داستان زیبا می توانید به پست بهترین رمان های ایرانی مراجعه کرده و آن را دانلود کنید. دیگر آثار هوشنگ مرادی کرمانی عبارتند از: خمره، آب انبار، معصومه، چکمه، تنور، مهمان مامان، مربای شیرین، لبخند انار و…
اسماعیل فصیح
اسماعیل فصیح داستان نویس و مترجم ایرانی در تاریخ ۲ اسفند ۱۳۱۳ متولد شد. رمان های شراب خام، داستان جاوید، ثریا در اغما و درد سیاوش، به عنوان پرفروش ترین رمان های ایرانی در دهه های ۶۰ و ۷۰ شمسی، از مهمترین آثار این نویسنده هستند. رمان های دل کور، شهباز و جغدان، کمدی تراژدی پارس، پناه بر حافظ، نامه ای به دنیا، عشق و مرگ، دیدار در هند و طشت خون، از دیگر آثار ارزشمند فصیح هستند.
در این لیست ۲۰ نفری از نویسندگان معروف ایرانی، به شخصیت هایی اشاره کردیم که آثارشان بیشترین مخاطب را داشتند. اما برای تکمیل این مجموعه و آشنایی با دیگر نویسندگان معروف ایرانی، به همفکری شما نیاز داریم. به نظر شما نام کدام نویسنده توانمند کشورمان در این لیست از قلم افتاده؟ در قسمت دیدگاه ها بنویسید.
با سلام
پیشنهاد می کنم با کتاب های زوج نویسنده ی ایرانی(دکتر حمید رضائی و دکتر فرشته مرزبان) در موضوع موفقیت که انتشار کتاب های خود را از سال ۱۴۰۱ شروع کرده اند آشنا شوید.
برخی از ویژگی های کتاب های ایشان عبارت است از:
– خلاصه گویی
– جامعیت مطالب به طوری که به جنبه ها و ابعاد مختلف در موضوع موفقیت پرداخته اند
– رعایت اصل انگیزش در کنار آموزش
– جذابیت آثار به خاطر رعایت جنبه های خلاقانه در ارائه ی مطالب
– قابلیت فهم و پذیرش مفاهیم برای افراد با سطح تحصیلات و سلیقه های مختلف.
اسامی کتاب هایشان:
هفتصد نکته موفقیت آمیز
هزار و یک سکه
گنج من
بعضی از کتاب هاشون به عربی و انگلیسی هم ترجمه شده.
عالی بود، کاش راهی برای دسترسی آسان به این کتب ارزشمند باشه
جای احمد محمود نویسنده نامدار جنوبی کشور دراین لیست ناقص بشدت خال است.
جای عباس معروفی توی این لیست به شدت خالیه
خیلی خوب بود. ممنون
استادنادرنادرپور واقعا غریبانە است کە یادیی ازایشان نشود
سلام
صادق هدایت سوم نفری که ازش یاد کردن چرا جو الکی میدی
سلام مجدد عرض پوزش فراوان. ظاهرا چشمای من دیگه واقعا ضعیف شده.
سلام خسته نباشید. مطالب خیلی خوب بود ولی با عرض احترام ناقص. چطور ممکنه از نویسنگان بزرگ ایران نام برد و از بزرگترینشون آقای صادق هدایت اسمی به میون نیاورد. با به زبان نیاوردن اسم اشخاص خصوصا هنرمندان نمیشه اونا را از اذهان پاک کرد. با سپاس فراوان