سازهای زهی کدامند؟ سازهای زهی آن دسته از سازها هستند که صدا در آنها توسط لرزش سیم بوجود میآد. این سازها معمولا با زخمه زدن، مضراب زدن و کشیدن کمانه یا آرشه بر روی این زهها صدای دلخواه از ساز در میآد. زهصداها به دو دسته زخمهای و مرکب تقسیم میشوند.اگر به موسیقی و آلات موسیقی علاقه داری و دوست داری با سازهای زهی آشنا بشی، این مطلب رو دنبال کن.
معرفی سازهای زهی
۱- گیتار
گیتار نوعی از سازهای زهی هست که با پیک یا انگشت نواخته میشه و از این جهت که سیمهای اون در اثر ارتعاش تولید صدا میکنند، به سازهای گروه کوردوفون یا زهصدا تعلق داره. این ساز علاوه بر داشتن قدمت تاریخی قابل توجه چه از لحاظ ساختار و چه از لحاظ تکنیکهای نوازندگی، تونسته همگام با تحولات موسیقی غرب پیشرفت چشمگیری داشته باشه. که در نتیجه گونههای متفاوتی از آن بوجود آمده و هم اکنون جایگاه ویژهای در موسیقی جهان داره.
۲- ویولن
ویولن یکی از سازهای زهی و آرشهای هست که کوچکترین ساز در گروه زهی – آرشهای محسوب میشه. اصالت این سازبه کشور ایتالیا بر میگرده. برای نواختن معمولا روی شانه چپ قرار میگیره و با آرشه که در دست راست نوازنده هست نواخته میشه.
تاریخچه ویولن در اروپا به قرن ۹ میلادی بازمیگرده. از اولین سازندگان ویولن میشه به گاسپارو برتولتی ایتالیایی اشاره کرد که بعضی این فرد رو به عنوان اولین سازنده ویولن میدونند. از شاگردان مشهور گاسپارو برتولتی، آندره آماتی بود که او هم بهترین سازنده ویولن در سطح جهان یعنی آنتونیو استرادیواری ایتالیایی رو پرورش داد.
۳- گیتار بیس
گیتار بیس یکی سازهای زهی و از انواع گیتار هست. صدای گیتار بیس به وسیله یک تقویت کننده الکتریکی تقویت میشه. گیتار بیس برای نوازندگی صداهایی با فرکانس و تن پایین استفاده میشه. این گیتار از نظر ظاهری بسیار شبیه به گیتار الکتریک هست. فقط گیتار بیس نسبت به گیتار الکتریک بدنه بزرگ تری داره، دسته و میزان بندیاش بلندتر هست و معمولاً چهار سیم داره.
۴- سه تار
سه تار یکی از سازهای زهی زخمهای هست که شکل ظاهری اون مانند تار هست. با این تفاوت که شکم آن یک قسمتی، گلابی شکل و کوچکتر داره و سطح رویی کاسه سه تار هم چوبی هست. سه تار امروزی چهار سیم داره. خرک سه تار کوتاهتر از خرک تار بوده و دسته اون هم از دسته تار نازکتر هست.
در نت نظر بخوان: بهترین آهنگهای کلاسیک
۵- تار
تار از سازهای زهی و ایرانی هست که با زخمه نواخته میشه. تار در ایران و برخی مناطق دیگر خاورمیانه مانند تاجیکستان، جمهوری آذربایجان و ارمنستان و گرجستان و دیگر نواحی نزدیک قفقاز برای نواختن موسیقی کلاسیک این کشورها رایج هست. واژه تار در فارسی به معنی رشته هست. هرچند که ممکنه معنی یکسانی در زبانهای تحت تأثیر فارسی یا دیگر زبانهای ایرانی تبار مثل کردی داشته باشه. این باعث شدهاست که کارشناسان ایرانی بر این باور باشند که تار ریشه مشترکی میان همه اقوام ایرانیتبار داره.
۶- سنتور
سنتور یکی از ساز زهی – کوبهای موسیقی ایرانی هست. ساز سنتور گذشتهها با ۱۲ وتر سیم بم و ۱۲ وتر سیم زیر ساخته میشد و سنتور ۱۲ خرکی نامیده میشد. امروزه ۳ نوع سنتور ۱۱ و ۱۰ و ۹ خرک وجود داره. سنتور ۹ خرک رایجترین گونه سنتور هست که پر استفادهترین نوع آن سنتور سل کوک هست و نتهای ردیف بر اساس آن نوشته شدهاند.
۷- کمانچه
کَمانچه یکی از سازهای زهی و ایرانی هست. این ساز علاوه بر شکم، دسته و سر، در انتهای پایینی ساز، پایهای داره که روی زمین یا زانوی نوازنده قرار میگیره. نوعی از کمانچه معروف به کمانچه لری وجود داره که پشت باز هست و مردمان لر به آن تال میگن.
با سازهای زهی آشنا شدی. امیدوارم از خوندن این مطلب لذت برده باشی. راستی به کدوم یک از سازهای زهی علاقه بیشتری داری؟ اگر نظری داری خوشحال میشم در بخش دیدگاهها برام بنویسی.
مطلب مرتبط: