برای اینکه یک خرید اینترنتی کاملا موفق و بدون دردسر را تجربه کنید لازم است به نکات و موضوعات خاصی توجه داشته باشید. در این مطلب به 10 نکته مهمی اشاره خواهیم کرد که باید در خرید اینترنتی از جانب مشتری در نظر گرفته شوند. با نت نظر همراه باشید.
مقدمه در رابطه با خرید اینترنتی مطمئن
این روزها خرید آنلاین کاملا مرسوم و جا افتاده شده و خیلی از کاربران حتی لباس های خودشان را هم به صورت آنلاین تهیه میکنند. با افزایش استقبال از فروشگاه های آنلاین، طبیعتا تعداد این فروشگاه ها هم افزایش یافته است. به همین جهت اگر در اینترنت به دنبال خرید یک محصول خاص باشید، ممکن است چندین فروشگاه با قیمت های مختلف آن محصول را ارائه کنند. اما آیا همه این فروشگاه های اینترنتی قابل اعتماد و مطمئن هستند؟ چطور میتوانیم متوجه شویم که یک فروشگاه معتبر و فروشگاهی دیگر غیر معتبر است؟ چطور از کیفیت خدمات رسانی فروشگاه اینترنتی که قصد خرید از آن را داریم اطمینان حاصل کنیم؟
خوشبختانه نکاتی وجود دارند که با توجه به آن ها شما میتوانید خرید های اینترنتی خود را به شکل مطمئن تری انجام دهید و به نوعی یک فروشگاه اینترنتی معتبر را از فروشگاه نامعتبر تفکیک کنید. ما در ادامه این مطلب میخواهیم نکاتی را برای شما عزیزان شرح دهیم که باید در خرید های اینترنتی از فروشگاه های آنلاین مورد توجه قرار گیرند. با توجه به این نکات قادر بخواهید بود یک خرید اینترنتی مطمئن را تجربه کنید. فراموش نکنید برخی از افراد سودجو در فضای مجازی ممکن است به شیوه های مختلف و حتی با راه اندازی سایت های غیر قانونی بر سر شما و دیگر مشتریان کلاه بگذارند، بنابراین توجه به نکات امنیتی در حین انجام خرید های اینترنتی اهمیت ویژهای دارد. با نت نظر همراه باشید.
نکته اول: طراحی و ظاهر سایت فروشگاه
ظاهر یک فروشگاه آنلاین میتواند نشان دهنده میزان اعتبار آن باشد. طبیعتا فروشگاهی که قرار است مدت ها در حوزه خاصی فعالیت داشته باشد و به مشتریانش سرویس دهد، ظاهری کاربرپسند و معقولانه دارد. اگر ظاهر و رابط یک سایت پیش پا افتاده و تکمیل نشده به نظر برسد، طبیعتا میتوان نتیجه گرفت یا آن فروشگاه تازه کار است و هنوز مشتریان زیادی ندارد یا اینکه سایت هنوز راه اندازی نشده و شاید یک سایت کلاهبرداری باشد که فرد سودجویی با کمترین هزینه و با شیوه های ساده آن را راه اندازی کرده تا افراد را در دام بیندازد. پس در قدم اول به ظاهر، رابط کاربری و طراحی سایتی که میخواهید از آن خرید کنید دقت داشته باشید و به هیچ عنوان از سایت هایی که ظاهری عجیب و تکمیل نشده دارند خرید ننمایید. دقت داشته باشید که منظور از ظاهر جدید، ظاهر متفاوت نیست بلکه منظور ظاهری تکمیل نشده، دارای باگ و غیرکاربرپسند است.
نکته دوم: نماد اعتماد الکترونیک (اینماد)
در ایران به سایت ها و فروشگاه هایی که خدمات و سرویس های غیر رایگان را به شیوه قانونی عرضه میکنند یک لوگوی خاص از سمت مرکز توسعه تجارت الکترونیک داده میشود که اصطلاحا به آن اینماد گفته میشود. هر سایتی که قرار باشد سرویس یا کالایی را به مشتریانش بفروشند باید لوگوی اینماد یا همان نماد اعتماد الکترونیک داشته باشد. زمانی که یک فروشگاه یا سایت لوگوی اینماد دریافت کند، تمام مشخصات صاحب امتیاز آن قابل رویت خواهند بود و حتی اینماد اجازه شکایت مستقیم از آن فروشگاه در صورت بروز مشکل را در اختیار کاربران قرار میدهد. بنابراین اگر سایت و فروشگاهی در کشور اینماد داشته باشد، میتوان گفت که تا 90 درصد قابل اعتماد است اما با این حال نمیتوان نتیجه گرفت که چون سایتی نماد اعتماد الکترونیک دارد، حتما کیفیت سرویس دهی آن هم بالاست! به بیان دیگر اینماد فقط نشان دهنده قانونی بودن یک کسب و کار آنلاین است و هیچ ارتباطی به کیفیت سرویس دهی آن کسب و کار ندارد.
اما چطور بفهمیم که فروشگاه اینماد دارد یا نه؟ برای فهمیدن این موضوع کافیست به دنبال لوگوی اعتماد الکترونیک (اینماد) باشید. زمانی که سایتی مراحل قانونی و مورد تایید مرکز توسعه تجارت الکترونیک کشور را با موفقیت طی کند، این مرکز یک لوگو در اختیار دارنده فروشگاه قرار خواهد داد و وی موظف است این لوگو را در بخشی از سایت خود (عموما فوتر) قرار دهد تا مشتریان او قادر به دیدن این لوگو باشند. نمونه لوگوی اعتماد الکترونیک را در تصویر فوق مشاهده میکنید. نکتهای که در این بین باید حتما به آن توجه داشته باشید مربوط به واقعی بودن لوگوی اینماد میشود. لوگوی اینماد حقیقی قابلیت کلیک کردن دارد، یعنی شما با کلیک بر روی آن میتوانید اطلاعات خاصی مثل تاریخ اعتبار لوگو، نام و مشخصات صاحب امتیاز سایت و غیره را مشاهده کنید و حتی با کلیک بر روی گزینه ثبت شکایت خود مبنی بر سرویس دهی نادرست از سوی فروشگاه را به ثبت برسانید. متاسفانه در برخی مواقع دیده شده که افراد سودجو فقط عکس لوگوی اینماد را در بخشی از سایت خود قرار میدهند و خیلی از کاربران فقط با دیدن این عکس فریب میخورند. پس حتما قبل از خرید اینترنتی از داشتن اینماد واقعی فروشگاهی که قرار است از آن خرید کنید مطمئن شوید و حتما روی لوگوی اینماد فروشگاه کلیک نمایید تا جزئیات آن نمایان شود.
نکته سوم: درگاه پرداخت امن
درگاه پرداختی که سایت یا فروشگاه از آن استفاده میکند باید یک درگاه رسمی باشد. هرچقدر درگاه پرداخت یک فروشگاه معتبرتر باشد، پیگیری رد و بدل وجه از سوی مشتری هم در آینده و در صورت نیاز ساده تر میشود. این روزها دو نوع درگاه پرداخت اصلی برای فروشگاه های آنلاین وجود دارد که یکی درگاه پرداخت بانک های رسمی و تایید شده است و دیگر درگاه واسط خواهد بود. درگاه های واسط درگاه هایی هستند که درخواست و راه اندازی آن ها به مراتب نسبت به درخواست راه اندازی درگاه رسمی بانکی ساده تر است، بنابراین ضریب امنیتی کمتری هم دارند. ضمنا برای دریافت درگاه های واسط، فروشگاه ملزم به داشتن نماد اعتماد الکترونیک نخواهد بود اما برای دریافت درگاه بانکی رسمی حتما باید فروشگاه نماد اعتماد الکترونیک داشته باشد. بنابراین درگاه های پرداخت رسمی بانک ها نسبت به درگاه های واسط قابل اعتمادتر هستند و بهتر است همیشه از سایت هایی خرید اینترنتی انجام دهید که درگاه پرداخت آن ها رسمی و مربوط به بانک خاصی باشد که از تمام کارت های عضو شبکه شتاب پشتیبانی میکند.
نکته چهارم: نظرات دیگر مشتریان
قبل از اینکه خرید خود را از یک فروشگاه آنلاین انجام دهید حتما نظرات دیگر مشتریان را در مورد محصولات آن فروشگاه بخوانید. برای انجام این کار میتوانید به بخش نظرات در محصولات آن فروشگاه مراجعه کنید یا شبکه های اجتماعی که فروشگاه در آن ها صفحه اختصاصی داشته و فعالیت میکند را دنبال نمایید. بدون تردید در بخش های خاصی برخی کاربران نظرات خود را ثبت کردهاند و شما با مطالعه این نظرات میتوانید دید بهتری مبنی بر کیفیت سرویس دهی فروشگاه آنلاین مورد نظر داشته باشید.
نکته پنجم: پشتیبانی در دسترس
یکی دیگر از مسائلی که میتواند نشان دهنده قابل اعتماد بودن یک فروشگاه و سایت باشد مربوط به روش های پشتیبانی میشود که آن سایت ارائه میکند. خیلی از سایت ها و فروشگاه های آنلاین از پشتیبانی تلفنی بهرهمند هستند که این شیوه پشتیبانی در صورتی که شماره تماس ارائه شده معتبر باشد، بهترین شیوه پشتیبانی (از نظر امنیت) است. خیلی از سایت های دیگر هم پشتیبانی آنلاین ارائه میکنند که این نوع پشتیبانی هم میتواند از طریق تلگرام و دیگر اپلیکیشن های پیام رسان انجام گیرد و هم میتواند از طریق به صورت چت آنلاین و با استفاده از پلاگین های وردپرس باشد.
متاسفانه این نوع از پشتیبانی ها (چت و تلگرام) علیرغم اینکه بسیار کاربرپسند هستند نمیتوانند دلیل قانع کنندهای برای اطمینان کردن به سرویس یک فروشگاه باشند. تصور کنید شما شماره تماسی از فروشگاهی که خریدتان را از آن انجام دادهاید نداشتهاید و فقط از طریق چت آنلاین فروشگاه یا تلگرام با تیم پشتیبانی آن صحبت کردهاید! در این شرایط اگر چت آنلاین یا تلگرام آن فروشگاه دیگر پاسخ شما را ندهد، قادر به پیگیری های قانونی نخواهید بود چون شماره تماسی از کلاهبردار مربوطه در اختیار ندارید. بنابراین حتما دقت کنید فروشگاهی که از آن خرید میکنید دارای شماره تماس معتبر باشد. فرقی نمیکند که این شماره تماس برای موبایل یا خط ثابت باشد چون هر دوی آن ها قابل پیگیری است.
نکته ششم: قیمت
اگر میخواهید یک خرید اینترنتی موفق داشته باشید، قیمت محصولی که میخواهید بخرید را با قیمت آن در بازار آزاد و دیگر فروشگاه های آنلاین معتبر مقایسه کنید. این مسئله ارتباطی به امنیت و قابل اعتماد بود سایتی که قرار است از آن خرید کنید ندارد و فقط یکی از مسائلی است که برای خرید اینترنتی موفق باید در نظر گرفته شود. در خیلی از مواقع دیده شده که قیمت کالای مشابه و خاصی در بازار آزاد بنا به دلایل مختلف از قیمت همان کالا در تمام فروشگاه های اینترنتی معتبر کمتر بوده است. همچنین توصیه میکنیم به قیمت های خیلی پایین در اینترنت کمی مشکوک شوید چون ممکن است ترفندی برای جلب توجه کاربران و کلاهبرداری از آن ها باشد. اگر دیدید فروشگاه اینترنتی قیمت یک کالا را به مراتب ارزان تر از قیمت آن در دیگر فروشگاه ها در نظر گرفته، حتما از قابل اعتماد بودن فروشگاه اطمینان حاصل کنید.
نکته هفتم: مطالعه دقیق جزئیات و توضیحات محصول
همیشه توضیحات محصولی که قرار است خریداری کنید را با دقت مطالعه نمایید تا به طور کامل مطمئن شوید که محصول مطابق با نیازهای شماست. در خرید های آنلاین اگر اشتباها محصولی را سفارش دهید با دردسر رو به رو خواهید شد و در بهترین شرایط باید کالای خریداری شده را دوباره با پست برای شرکت تامین کننده ارسال کنید و منتظر باشید تا آن ها وجه پرداختی شما را پس از گذراندن مراحل اداری لازم عودت دهند یا کالای دیگری که مورد نظرتان است را برایتان ارسال کنند و مابهالتفاوت قیمت آن را از شما دریافت یا به شما بازگردانند. خیلی از فروشگاه های اینترنتی هم ممکن است از بازگشت کالا یا سرویس خریداری شده توسط مشتری پشتیبانی نکنند که در این حالت شما مجبور به استفاده از محصولی خواهید بود که اشتباها خریداری کردهاید. پس حتما قبل از خرید یک محصول به طور دقیق جزئیات و توضیحات آن را مطالعه کنید و از مناسب بودن آن برای خودتان مطمئن شوید.
نکته هشتم: هزینه ارسال کالا
اگر کالایی که خریداری میکنید یک کالای فیزیکی است باید از سمت فروشگاه برای شما ارسال شود. ارسال کالا با توجه به قوانین هر فروشگاه به شیوه متفاوتی انجام میگیرد. برای مثال ممکن است فروشگاه اینترنتی تمام کالا های خریداری شده مشتریان را به طور رایگان برای آن ها ارسال کند یا فروشگاه دیگری همیشه هزینه ارسال را از مشتری دریافت نماید. جالب اینجاست که برخی از فروشگاه های آنلاین حتی هزینه بستهبندی جنس خریداری شده را هم از مشتری دریافت میکنند! برخی دیگر از فروشگاه های اینترنتی هم برای ارسال رایگان کالا حد قیمتی در نظر گرفتهاند و مثلا عنوان میکنند که ارسال کالاهایی که ارزش آن ها بیشتر از 100.000 تومان باشد به طور رایگان انجام میشود و برای کالاهای با ارزش کمتر از 100.000 تومان هزینه ارسال بر عهده مشتری خواهد بود. بنابراین حتما قبل از خرید اینترنتی به جزئیاتی و قوانینی که از سمت فروشگاه برای نحوه ارسال کالا در نظر گرفته شده دقت کنید.
نکته نهم: زمان ارسال
یکی دیگر از مهمترین مسائلی که باید در حین خرید اینترنتی به آن توجه کنید مربوط به زمان بسته بندی و ارسال کالا میشود. عموما ارسال کالاهای اینترنتی در شرایطی که از پست پیشتاز استفاده شود در کمتر از 48 ساعت انجام میگیرد، اما اینکه شما چه روز و تاریخی کالای خود را از فروشگاه خریداری کنید و خود فروشگاه چقدر سرعت عمل خوبی داشته باشد، مستقیما بر روی زمانی که شما کالا را تحویل میگیرید تاثیرگذار خواهد بود. به عنوان مثال خیلی زا فروشگاه های آنلاین روزهای پنجشنبه و جمعه سرویس ارائه نمیکنند. در این شرایط اگر شما عصر چهارشنبه خرید اینترنتی را انجام دهید، بسته بندی و ارسال آن روز شنبه انجام میگیرد و احتمالا کالا تا روز دوشنبه هفته آتی به سدت شما میرسد! بنابراین اگر قصد خرید یک کالا را دارید، حتما به زمان و روزی که سفارشتان را به ثبت میرسانید دقت داشته باشید چون این مسئله مستقیما در زمان تحویل گرفتن کالا تاثیرگذار خواهد بود.
نکته دهم: گارانتی، اصل بودن و قوانین تعویض
احتمالا دیدهاید که در کنار محصولات خیلی از فروشگاه ها عناوین و لوگوهایی تحت عنوان ضمانت اصالت کالا، 7 روز گارانتی بازگشت وجه و غیره ضمیمه میشود اما تا چه اندازه میتوان به صحت این ادعاهایی که توسط فروشگاه های اینترنتی صورت میپذیرد اعتماد کرد؟ برای اینکه اعتبار این ادعاها را درک کنید و از حقوق خودتان به عنوان یک مشتری آگاه شوید لازم است که حتما ضوابط گارانتی، عودت کالا و قوانین و مقرراتی که بدین منظور از سوی فروشگاه در نظر گرفته شده را به طور دقیق مطالعه کنید و از جزئیات آن آگاه باشید. تصور کنید شما کالایی با رنگ مشکی سفارش دادهاید و کالای دریافتی شما آبی رنگ است! در این شرایط باید قادر به تعویض آن باشید. پس قبل از نهایی کردن خرید اینترنتی خود حتما در مورد قوانین و ضوابط گارانتی و تعویض کالا در فروشگاه اطلاعات لازم را کسب کنید.
نتیجهگیری
همانطور که مشاهده کردید در این مطلب به معرفی 10 نکته مهم پرداختیم که باید در خرید های اینترنتی به آن ها توجه کرد. سعی کردیم ابتدا نکات مهمتر را ذکر کنیم که با توجه به آن ها در قدم نخست از قانونی بودن فروشگاه اینترنتی که قصد خرید از آن را دارید مطمئن شوید و سپس در مورد جزئیات سرویس آن فروشگاه اطلاعات لازم را به دست آورید. بدین ترتیب میتوانید در نهایت یک خرید اینترنتی موفق را تجربه کنید.
1 دیدگاه
نظر بدهمطلب های مرتبط
مطلب مرتبط: مزایای فروشگاه اینترنتی چیست؟