ازدواج یک پیوند آسمانی است. پیوندی که پیامبر اکرم (ص) آنرا معادل حفظ نصف دین دانسته. اما چه سنی برای ازدواج جوانان مناسب است؟ میانگین سن ازدواج در ایران چند است؟ ازدواج اگر چه مراسمی مبارک و تضمین ادامه حیات بشری است ولی اگر در سن مناسب انجام نگردد، عواقب و زیان های جبران ناپذیری در برخواهد داشت. در این مقاله ابتدا میانگین سن ازدواج در ایران را بررسی کرده و سپس اثرات ازدواج زود هنگام و یا دیرتر از موعد را با هم مرور می کنیم.
میانگین سن ازدواج در ایران
مطلب مرتبط : تست همسریابی
تولد و مرگ، یا ازدواج و طلاق دو روی متفاوت یک سکه هستند. تولد ابتدای خط زندگی و مرگ انتهای داستان آدمهاست. در میانه این راه، ازدواج آغازی زیبا و طلاق منفورترین واجب در سطح اسلام است. ازدواج یک واقعه زیستی، اجتماعی و فرهنگی و مبدا باروری و ادامه نسل بشریت است.
واهمه و ترس از زندگی مشترک، مشکل مسکن، مسائل اجتماعی و اقتصادی و بالا رفتن سطح توقع خانواده عواملی هستن که متاسفانه باعث بالارفتن سن ازدواج در ایران شده اند. بطور میانگین خانم ها در سن ۲۴ سالگی و آقایان در ۲۸ سالگی ازدواج می کنند.
طبق اعلام سازمان ثبت و احوال کشور از سال ۱۳۸۹ تا سال ۱۳۹۷ بطور تقریبی میزان ازدواج هر سال ۶ درصد نسبت به سال قبل کاهش داشته که این موضوع می تواند دو دلیل داشته باشه. اولین مورد گذشتن سن ازدواج دهه شصتی ها و دلیل دوم نیز ورود دهه هفتادی هاست که به علت جمعیت کمتری که دارن، می تونن دلیل کاهش این آمار باشند.
طبق اعلام سیف اله ابوترابی (سخنگوی اداره ثبت و احوال) در جدیدترین آمار حاصل از بررسی ۶ ماهه نخست سال ۱۳۹۸، تعداد ۲۸۹ هزار و ۱۲۸ رویداد ازدواج و ۸۲ هزار و ۵۴۷ رویداد طلاق ثبت شده است. در این آمار بطور دقیق میانگین سن دامادها ۲۷.۵ سال و میانگین سن عروس ها ۲۳.۴ سال بوده.
اثرات کاهش یا افزایش سن ازدواج در جامعه
شاید نشه به راحتی سنی را بعنوان مناسب ترین سن ازدواج معرفی کرد. چون بلوغ شخصیتی و اجتماعی افراد در سنین مختلف رخ می دهد و شرایط زندگی هر جوانی با دیگران متفاوت است. ولی بطور کلی می توان گفت که بهترین نقطه آغاز زندگی و ازدواج برای هر شخص زمانی است که، شخص بطور نسبی (نه مطلق) امکانات و بلوغ شخصیتی لازم رو داشته باشه.
اما سختگیری بیش از حد هم می تونه سن ازدواج رو بالا ببره و آثار جبران ناپذیری را بر جوانان تحمیل کنه. از طرفی دیگه هم ازدواج در سن کم نیز معایب خاص خود را دارد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
معایب ازدواج زود هنگام
یکی از عواملی که طی یکسال گذشته آمار ازدواج را افزایش داده، وام ۳۰ میلیونی ازدواج است. موضوعی که باعث شده تا بیشتر خانواده ها به ازدواج دختر جوان و کم سن خود تن دردهند. دخترانی که در دنیای عروسک هایشان ساعت ها سیر می کنن به یکباره خود را درگیر یک زندگی واقعی و مسولیت های سنگین می یابند. ولی ازدواج زودتر از موعد شاید روی کاغذ میانگین سن ازدواج را کاهش دهد ولی آیا واقعا کار درستی است؟
اگر چه بلوغ جنسی دختران زودتر از پسران انجام می گیرد ولی برای یک ازدواج سالم و منطقی علاوه بر بلوغ جسمی نیاز به بلوغ فکری نیز هست. ازدواج در سن کم زمانی رخ می دهد که جنبه ی احساسی قضیه بیشتر از جنبه منطقی آن باشد. دختران اگر در سن کم ازدواج کنند بدلیل فشارهای زیاد و بچه دار شدن در سنین کم متحمل عواقب جبران ناپذیری در ادامه زندگی می شن.
بر اساس دیدگاه مشاورین خانواده، فقر فرهنگی، فقر مالی، اعتیاد در طلای والدین جزو دلایل ازدواج دختران و پسران در سنین پایین است. ازدواجی که در اکثر موارد عواقب جبران ناپذیری دارد و سرنوشت یک دختر را به کلی عوض می کند.
معایب ازدواج دیرهنگام
ازدواج پروسه ای پیچیده است و به عوامل و شرایط مختلفی بستگی دارد. نمی توان به راحتی بهترین و ایده آل ترین سن را برای ازدواج مناسب تعیین کرد. امروزه ازدواج های سفید و هم خانه ای های دانشجویی معظلاتی هستن که در افزایش سن ازدواج دخیل هستند.
فرد مجرد چه دختر باشه چ پسر، با افزایش سن در معیارهای انتخاب دچار نوعی وسواس می شود و نمی تواند به درستی انتخاب کند. از طرفی دیگه با افزایش سن، فرد مجرد در جامعه بعنوان شخصیتی که قدرت مسولیت پذیری ندارد و یا نمی تواند زندگی خود را اداره کند، شناخته خواهد شد.
ولی اگر با دیدی کلی به افزایش میانگین سن ازدواج در ایران نگاه کنیم، می فهمیم که این افزایش سن باعث تضعیف بنیان خانواده در جامعه می شود و خانواده ای که ارزشمندترین و بهترین مکان برای تکامل شخصیت انسان است، جایگاهش را رفته رفته از دست خواهد داد که اصلا قابل قبول نیست.
امیدوارم این مطلب مفید بوده باشه و برای تک تک جوانان آرزوی خوشبختی دارم….به امید روزهای بهتر