در این مقاله میخوام زندگینامه سعدی شیرازی رو بررسی کنیم و مطمئنم که از خوندن این مقاله لذت می بری. سعدی شاعر قرن 7 و یکی از نامی ترین و مشهور ترین شاعران ایرانه و در میان ایرانیان جایگاه خاصی داره. زندگینامه سعدی شامل یه سری از مواردیه که شاید همه از اون اطلاع نداشته باشن و جایی نشنیده باشی، فکر می کنم که این مقاله با عنوان زندگینامه سعدی بتونه خیلی از اون ناگفته ها رو بهت بگه. امیدوارم که از خوندن این مطلب لذت ببری.
زندگینامه سعدی
اول باید بگیم که سعدی شیرازی متولد سال 1210 میلادی، در شیراز، است. نام اصلی او ابومحمد مصلح الدین ابو محمد عبدالله بن مشرف بن مصلح بن مشرف است!!!!!، جالبه بدونید که توی نوجونی برای ادامه تحصیل در نظامیه بغداد، دانشگاه ساخته شده به وسیله نظام الملک طوسی رهسپار آن دیار شده.
خانواده سعدی
خانواده سعدی از عالمان دین بودند و پدرش از کارکنان دربار اتابک بوده که سعدی هم از همون دوران بچگی تحت تعلیم و تربیت پدرش قرار گرفت اما در همون دوران بجگی پدرش را از دست داد و تحت تکفل جد مادری خود قرار گرفت.
آثار سعدی
از سعدی، آثار خیلی زیادی در نظم و نثر به جای مونده که در ادامه براتون آوریم :
- گلستان : به نثر مسجع
- بوستان : کتابی منظوم در باب اخلاق هستش.
- دیوان اشعار : شامل غزلیات و قصاید و رباعیات و مثنویات و مفردات و ترجیعبند و … به فارسی و چندین قصیده و غزل عربی.
- صاحبیه : مجموعه چند قطعه فارسی و عربیاست که سعدی در ستایش شمسالدین صاحب دیوان جوینی، وزیر اتابکان سروده است.
- قصاید سعدی : قصاید عربی سعدی حدود هفتصد بیت است که بیشتر محتوای آن غنا، مدح، اندرز و مرثیهاست. قصاید فارسی در ستایش پروردگار و مدح و اندرز و نصیحت بزرگان و پادشاهان آمدهاست.
- مراثی سعدی : قصاید بلند سعدی است که بیشتر آن در رثای آخرین خلیفه عباسی المستعصم بالله سروده شده است و در آن هلاکوخان مغول را به خاطر قتل خلیفه عباسی نکوهش کردهاست. سعدی چند چکامه نیز در رثای برخی اتابکان فارس و وزرای ایشان سرودهاست.
- مفردات سعدی : مفردات سعدی شامل مفردات و مفردات در رابطه با پند و اخلاق است.

رسائل نثر
- الجواب
- هزلیات سعدی
- در تربیت یکی از ملوک گوید
- مجالس پنج گانه
- رساله در عقل و عشق
- کتاب نصیحه الملوک
گلستان و بوستان
سعدی كه این نام او از اسم سعد ابن زنگی حكمران وقت فارس گرفته شده است در سال 1257 کتاب بوستان كه عمد تا نثر است را نوشت. بعدش با این فکر که عمر خود را به بطالت گذرانده و به ایام پیری رسیده است دچار افسردگی ولی با تحریک دوستان نگارش کتاب گلستان را شروع کرد و در مدت 5 الی 6 ماه اونو تموم کرد. این کتاب که خیلی از آن بعنوان معجزه نام یاد می کنند، نظم و نثر سعدی كه تا آن زمان چنین سبك و روشی سابقه نداشت فصاحت زبان فارسی را به درجه اعلا رسوند.
اساتید در بغداد
جالبه بدونید که مقدمات علوم شرعی و ادبی را در شیراز آموخت و سپس در دوران جوانی به بغداد رفت که این سفر شروع سفر های طولانی سعدی بود. سعدی شیرازی در بغداد در مدرسه نظامیه شروع به تحصیل کرد که در همین شهر بود که به محضر درس جمال الدین ابوالفرج عبدالرحمن محتسب رسید و از او به عنوان مربی و شیخ یاد می کند.
زندگینامه سعدی – جهان گردی
تا سن 46 سالگی از عراق امروز، سوریه قدیم، مصر، حجاز و قسمت هایی از آناتولی دیدار كرد در مدت اقامت در دمشق، به علت دلگیری از دوستان خود، از آنها کنارهگیری می کند و سر به بیابان می گذارد. اما اسیر فرنگیان می شود و در شهر طرابلس به کار اجباری گماشته می شود كه در آنجا توسط یك تاجر باز خرید و آزاد شد
مهارت های علمی
به طوري كه از آثار سعدي بر می آيد و معاصرينش هم می نويسند در صرف و نحو،لغت، كلام، منطق، حكمت الهي، و حكمت عملي مهارت داشت. مخصوصاً او در حكمت از تمام آثارش پيداست.
بازگشت به ایران
تقریبا در سال 1256 میلادی در اواخر سن 46 سالگی به زادگاه خود شیراز بازگشت، وی تحت حمایت اتابکان فارس (گروه فدرتمند ترکمی)، بویژه سعد بن ابوبکر، قرار داشت زندگی وی همزمان با حمله مغول به ایران و سقوط یکایک حکومتهای وقت نظیر خوارزمشاهیان، عباسیان و اتابکان فارس بود.

زندگینامه سعدی – سبک فعالیت
سعدی در ابتدا همان سبك متداول زمان خويش را در نويسندگي در پيش گرفت بعد به سبك خواجه عبدالله انصاری تمايل پيدا كرد اما طولی نكشيد كه سبك خاص و مشخصي براي خود ابداع نمود.
شهرت
سعدی تا پیش از نگارش بوستان و گلستان، شاعری نام آشنا نبود. نگارش گلستان و بوستان سرآغاز شهرت و بلندآوازگی او شد. سعدی پس از سکونت در شیراز، زندگی خود را صرف سرودن شعر و مراقبه نمود و روزگار خود را با تقدیم شعری یا نصیحتی به امیران و وزیران و طرفداران خود و پذیرش هدایای آنها می گذراند.
سنی مذهب بود
سعدی در نظامیه بغداد تحصیل کردهاست و هدف از تأسیس مدارس نظامیه، پرورش افرادی بود که فقه شافعی و کلام اشعری را تدریس کنند. تفکر اشعری در زمان و جغرافیای زندگی سعدی، متداول بودها ست نشانه های اعتقاد سعدی به اشاعره، در آثار او قابل تشخیص است و شکی در اشعری مذهب بودن او باقی نمی گذارد. شافعی نام یکی از مذاهب چهارگانه اهل سنت است.
احتمال شیعه بودن
با وجود دلایل مجکم از سنی مذهب بودن وی نشانههایی از ارادت وی به خاندان پیامبر اسلام مشاهده می شود بههمین دلیل، برخی از علما مانند قاضی نورالله شوشتری وی را شیعه قلمداد کردهاند وی مدعی است که سعدی در ملاقات خود با خواجه نصیرالدین طوسی شیعه بودن خود را اظهار کرده است. نکته قابل توجه در بررسی مذهب سعدی این است که او اصراری به تبلیغ مذهب خود و زیر سؤال بردن سایر مذاهب نمی کند و بیشتر به عنوان یک شاعر به انعکاس و تبیین اصول اخلاقی می پردازد.
زندگینامه سعدی – اخلاق و رفتار او
سعدی مانند لوکرس یا وینیی شاعر فیلسوف نیست . سعدی شاعری است که تعالیم اخلاقی میدهد ، تعلیم دهنه اخلاقی به معنی دقیق کلمه ، یعنی مصنفی است که رسوم و عادات و افعال و خلقیات معاصران خود را مورد مطالعه قرار میدهد. اما این اخلاق بیش از هر چیز حائز جنبه عملی است و در وهله اول باید همین جنبه عملی اخلاق سعدی را در نظر گرفت . سعدی پیش از آن انسان را بذاته مورد مطالعه قرار دهد به موضع گیری وی در برابر همنوعان مینگرد: خطاها و عیب ها را می بیند و به دور از هر نوع انتقاد نیشدار میکوشد در اشعار خو آداب و قوعاد بهتری را پیشنهاد دهد خود این موضوع را به کرات و آشکارا گوشزد میکند
اگر در سرای سعادت کس است / ز گفتار سعدیش حرفی بس است
پند سعدی به گوش جان بشنو / ره چنین است مرد باش و برو
سخن سودمند است اگر بشنوی / به مردان رسی گر طریقت روی
اما سخنان سعدی مثال است و پند ،خواننده باید پند را در بین سطور حکایات جستجو کند .از این پندهای گوناگون یک فاسفه عملی حاصل میشود که بواقع اندک مبهم و دشوار یاب است ولی کامل. بر این اخلاق – که به آدم طرز رفتار در برابر همنوعان را تعلیم میدهد – یک رشته نکات روان شناختی نیز افزوده میشود که سیمای انسان آرمانی سعدی را میسر میسازد و چون فرد بی ایمان به آفریدگار همیشه بشری ناقص است بنابر این سعدی بارها مساله ارتباط بین انسان و خداوند رو طرح میکند.
علاقمند به شاهنامه
سعدی به شاهنامه فردوسی علاقهمند بود و از آن تأثیر میپذیرفت؛ چنانکه بارها از شاهنامه یاد کردهاست و اشارههای مختلفی به نامهای اساطیری شاهنامه، ابیات شاهنامه و خودِ فردوسی داشته است. این تاثیرپذیری را بهخصوص در کتاب بوستان می توان دید که سعدی آن را در وزن و قالب شعری شاهنامه سروده است.
شعر بنی آدم اعضای یکدیگرند
شعر بنی آدم قطعه شعر مشهوری است که از سعدی به یادگار مونده. این قطعه شعر به دلیل مضمون انساندوستانها ی که دارد مورد توجه زیادی واقع شده است. تو بعضی از منابع فارسی و انگلیسی گزارش شده که این شعر بر سردر ورودی تالار ملل مقر سازمان ملل متحد در نیویورک با خط نستعلیق طلاکوب نقش بسته است؛ ولی این ادعا دروغ است.
زندگینامه سعدی – درگذشت
تاریخ درگذشت سعدی را در منابع مختلف، یکی از سال های 690 تا 695 هجری قمری ذکر کرده اند ولی مورد اعتمادترین روایت این است که وی در ذیحجه سال 690 هجری درگذشته و در همون خانقاهی که اقامت گزیده بود، به خاک سپرده شده است.
بعد از مرگ
43 سال بعد از فوت شيخ، يكي از فضلا و عرفا به نام علی ابن احمدبن ابي سكر معروف به بيستون اقدام به تنطيم اشعار سعدی و ترتيب آنها با حروف تهجی نمود.
سعدیه
بنای قبلی سعدیه در دهه 1320 عملاً به بنایی مخروبه و کثیف و زیستگاه مگسها تبدیل شد، کلنگ احداث بنای فعلی در سال 1327 به دست اشرف پهلوی زده شد. این بنا با صرف هزینه 980 هزار تومان، در سال 1331 آماده و در روز یازدهم اردیبهشت همان سال با حضور شاه وقت و دکتر حسابی، وزیر وقت فرهنگ، افتتاح شد.
زندگینامه سعدی – ازدواج
در مورد تعداد همسران و فرزندان او اطلاعات دقیقی نیست اما هستند از نوادگان اون که همین الآن هم در شیراز و تهران زندگی میکنند.
مطالب مرتبط :
خیلی عالی و کامل بود
با اجازه مطلب رو کپی کردم
اگر راضی نیستید میتونید به ایمیلم پیام بدید یا توی وبلاگم بگید
با تشکر
آدرس وبلاگ : nasimroh.blogfa.com