اگر تصمیم به خواندن این مطلب گرفته اید یعنی غرق شدن در فرمول ها و بازی با اعداد را دوست دارید. ریاضی جهان پیچیده و شیرینی دارد که با وجود تمام موهبت هایش، نیازمند علاقه و استعداد در وجود شماست. علاقه و استعداد نه فقط در این رشته بلکه در تمامی رشته ها حرف های زیادی برای گفتن دارد. در صورتی که شما حتی یکی از این ها را نداشته باشید، در شغل های رشته ریاضی نمی توانید موفق عمل کنید اما اگر هر دوی این ها را با هم دارید و در کنار این ها پشتکار و عطش رسیدن در وجوتان است، این نوشته برای شما نوشته شده است.
حال اگر علاقه و استعداد داشته باشید، موضوع بعدی که مورد توجه واقع می شود، بحث کار و مشاغل رشته ریاضی است. اصلا نترسید و توانایی های خود را کوچک نشمرید. اگر قرار بود شغلی در راه علاقه ی شما نباشد، این رشته ها اصلا وجود نداشتند.
پس خیال تان راحت باشد که برای تمام رشته ها در جهان کار هست. اگر نبود، ما افراد پرافتخاری مثل مریم میرزاخانی را نداشتیم. در ادامه با معرفی کارهایی که با رشته ریاضی می توانید انجام دهید، کنارتان هستیم.
معرفی رشته ریاضی در دانشگاه و زیرشاخه ها
رشته ریاضی و کاربرد ها تلفیقی از رشته های ریاضی محض و ریاضی کاربردی است که امروزه در انواع دانشگاه های دولتی و آزاد ایران ارائه می شود. این رشته جزو رشته های علوم پایه دانشگاه هاست که نیازمند شوق و علاقه فراوان برای تحصیل است.
گرایش های مقطع کارشناسی ارشد:
- محاسبات نرم – ساختارهای جبر منطقی
- ریاضی مالی
- اقتصاد
- ریاضی محض
- ریاضی کاربردی
- آموزش ریاضی
- مهندسی صنایع
گرایش های مقطع دکتری:
رشته ریاضی در مقطع دکتری به دو دسته ریاضی محض و کاربردی تقسیم می شود که شما باید بنا به نوع شخصیت و علاقه مندی خود وارد یکی از این گرایش ها شوید.
- ریاضی محض
- ریاضی کاربردی
گرایش محض رشته ریاضی بیشتر به اصول اساسی ریاضی میپردازند. مطالب موجود در این گرایش بیشتر جنبه ذهنی دارند. این گرایش برای افرادی که به اثبات و مطالب تصوری علاقه دارند جذاب است.
دانشجویانی که از محاسبات لذت می برند بهتر است گرایش ریاضی کاربردی را انتخاب کنند.
مشاغل رشته ریاضی که باید بشناسید
۱- برنامه نویسی
برنامه نویسی از شغل های پرطرفدار جهان امروز است که افراد زیادی از این راه درآمد هایی با مبالغ بسیار بالا دارند. خبر خوب اینکه دروس ریاضی بسیار در برنامه نویسی کاربرد دارد.
برخلاف افرادی که می گویند برنامه نویسی راحت است و تنها گذاشتن چند کد را در کنار هم می طلبد، علوم برنامه نویسی مخصوصا در نوشتن الگوریتم ها نیازمند دانستن مباحث و علوم ریاضی می باشد و کسی که در این رشته تحصیل کرده است، قطعا راحت تر در این راه عمل می کند.
۲- آموزش و تدریس
در میان شغل های رشته ریاضی، تدریس از موارد شایع است. چرا که مطالب تدریس شده در دانشگاه، سطح بالاتری از دبیرستان و کنکور دارد و خیلی راحت می توانید با آموزش ریاضی در مقاطع مختلف تحصیلی و حتی کنکور به درآمد های خوبی برسید.
گفتنی است که برای تدریس ریاضی مدرک کارشناسی کافی است و حتی می توانید در دوران دانشجویی نیز دست به کار شوید. یکی دیگر از فعالیت های شما در این زمینه می تواند تاسیس آموزشگاه تحصیلی یا استخدام در آموزش و پرورش باشد.
۳- کارمند بانک
کارمند بانک از مشاغل رشته ریاضی است که با ریاضیات و محاسبات سر و کار دارد. درست است که محاسبات، امروزه به صورت کامپیوتری و به صورت گسترده با برنامه های پیشرفته انجام می شود اما هنوز هم مواردی پیش می آید که کارمند بانک می بایستی محاسبات را سریع انجام بدهد.
۴- آنالیزور یا تحلیل گر کسب و کار (Business analysis)
یک آنالیزور یا تحلیل گر با دیتا ها و داده هایی که در دست دارد، به کسب و کار ها در جهت بهبود و پیشرفت کمک می کند تا تولید، خدمات و محصولات بهتری به مردم ارائه دهد.
در این شغل، ریاضی اهمیت دارد و کسی که میخواهد یک انالیزور حرفه ای باشد، باید قدرت درک ریاضیات را داشته باشد که هنگام کار با نرم افزار هایی مثل اکسل یا spreadsheets اذیت نشود. همچنین امکان تحقیق و تحلیل داده ها در سازمان های دولتی و خصوصی نیز برایتان فراهم است.
۵- ریاضی دان
همینطور که می بینید برای کسانی که ریاضی را دوست دارند، در شغل های رشته ریاضی تنوع داریم. ریاضی دان بودن یکی از مواردی است که شما می توانید به عنوان پیشه خود در ریاضی انتخاب کنید.
ریاضی دان کسی است که در فعالیت های خود از دانش فراوان ریاضی استفاده می کند و عمر خود را در میان اعداد، داده ها، ساختار، فضا، مدل ها و تغییرات سپری می کند.
از جمله ریاضی دانان مشهور می توانیم به خیام و مریم میرزاخانی اشاره کنیم که اسم شان در جهان زبانرد و آشنا است. گفتنی است سازمان های دولتی نیازمند حضور یک ریاضیدان در دستگاهای خود هستند.
۶- ایده پرداز از مشاغل رشته ریاضی
در صورت خلاقیت و الهامات درونی و تلاش بی وقفه می توانید در این رشته تاریخ ساز شوید. جهان ریاضی از هرآنچه فکر می کنید می تواند گسترده تر باشد و در بسیاری از زمینه ها همچون علوم مهندسی، طبیعی، اقتصاد، پزشکی و علوم اجتماعی کاربرد دارد.
از جمله فعالیت هایی که می توانید با انجام شان خود را در ذهن ها ماندگار کنید اینها هستند:
- ساخت ابزارهای هوشمند در حل مشکلات روزمره زندگی
- طراحی بازی های ریاضی و یا بازی های استراتژیک به منظور افزایش علاقه به این علم
- راهکارهایی به منظور تدریس موثر ریاضی
و چیزهای دیگر که با خلاقیت و ابتکار شما می تواند در این جهان شکل بگیرد.
ایده پردازی در ریاضی را می توانید با شرکت در جشنواره های دانشجویی نیز آغاز کنید و افکارتان را با کسانی که در این راستا متخصص هستند به اشتراک بگذارید.
۷- کارآفرین
بله درست است. کارآفرینی از شغل های رشته ریاضی است و غیرممکن نیست. ریاضی در روند سرطان گرفته تا برنامه ریزی خطوط هوایی هواپیما کاربرد دارد.
خیلی راحت می توانید در حوزه های تحلیل و بررسی داده ها کارهای نوآورانه و جذابی انجام دهید و تا جایی پیش بروید که دیگر کسی نسبت به این رشته و بازار کارش حس بدی نداشته باشد.
۸- اقتصاد دان
اقتصاد علی رغم اینکه یکی از گرایش های رشته ریاضی در ارشد است، از شغل های رشته ریاضی است که می توانید در این زمینه فعالیت کنید. رشته اقتصاد، ریاضیات گسترده دارد و به نوعی ریاضی محض است.
اقتصاد دان بودن یکی از مسیرهایی است که در ریاضی می توانید دنبال کنید و به عنوان یک اقتصاد دان با مشاهده وضعیت بازارها و شرکت ها نحوه حرکت آنها را تعیین کنید. حتی می توانید مشاور اقتصادی شوید. برای مثال فوربز نش ریاضی دان نابغه آمریکایی بود که برنده جایزه نوبل اقتصاد شد.


۹- رمز گشایی
درست متوجه شدید، رمز گشایی از شغل های رشته ریاضی است. این کار برای مغزی که دائما با فرمول ها و اعداد و ارقام سرو کار دارد، سهل تر است. افراد در این حرفه، روش های نو را برای رمز گذاری و رمزگشایی داده ها انجام می دهند.
۱۰- مدیر پایگاه داده
در شغل های رشته ریاضی شما به عنوان مدیر پایگاه داده از نرم افزار های تخصصی برای ذخیره و سازماندهی داده ها استفاده می کنید که بسیار به مهارت های ریاضی مربوط است و با دانستن علوم ریاضی راحت تر می توانید از نرم افزار ها برای پیاده سازی داده ها استفاده نمایید.
نتیجه گیری
رشته ریاضی برای علاقه مندان این حوزه رشته ی بسیار چالش برانگیز و در عین حال با دشواری های فراوان است. شغل های رشته ریاضی شاید کم و محدود باشند اما به دلیل کم بودن با فراوانی نیروی کار مواجه نیست.
این رشته توانایی تجزیه، تحلیل و قدرت حل مسئله را در شما بالا می برد. این روزها به خاطر استفاده فراوان ریاضی در هوش مصنوعی، گسترده شدن فضای کاری برای این رشته را شاهد هستیم.
بنابراین اگر به این رشته علاقه مند هستید، فرصت افتخار آفرینی و تحصیل در این رشته را از خود نگیرید. در آخر امیدواریم ریاضی در ایران جایگاه حقیقی و واقعی خود را پیدا کند.
مطالب مرتبط: