با توجه به افزایش تقاضا برای خدمات کوچینگ، امروز میخواهم به این موضوع بپردازم. اینکه کوچینگ چیست؟ و چه کمکی به ما میکند؟ افراد بسیاری کوچ را تعریف کرده و به این سوال که هدف از کوچینگ چیست؟ پاسخ داده اند. از جمله تیموتی گالوی، جان وتیمور و آدرین فرنهام. آدرین فارنهام، در مقالات خود ادعا می کند که کوچینگ تقریبا روی هر نوع فعالیتی نشسته است. لذا هر کسی کوشیده تا کاری که قبلا انجام میداده را در قالب کوچینگ عرضه کند. بیایید باهم بیاموزیم کوچینگ چیست؟
کوچ و کوچینگ چیست؟
قبل از اینکه به طور مفصل شرح بدهیم کوچینگ چیست؟ باید با مفهوم کوچ آشنا شوید. کوچ در لغت به معنای مربی است. اما چه نوع مربی منظور ماست؟ کوچ، شخصی است که شما برای رسیدن به هدف های خود از او کمک میخواهید و مهم نیست هدف های شما در چه راستایی باشند.
کوچ شخصی، تحصیلی، روابط، شغلی، ورزشی و بی شمار زمینه هایی که میتوان نام برد.
اجازه بدهید با یک مثال با مفهوم کوچینگ آشنا بشویم. به عنوان مثال شما به دنبال کوچینگ کسب و کار خود هستید. به عبارتی میخواهید راه های موفقیت در کسب و کار را بدانید. اینها سوالاتی است که باید در راستای اهداف خود پاسخی مناسب برای آن داشته باشید. هدف شما باید صریح و مشخص باشد. معیین کنید که شغل شما چیست و در چه کسب و کاری میخواهید پیشرفت کنید.
هدف شما باید قابل سنجش و نیز دست یافتنی باشد. در کوچینگ کسب و کار، هدف شما باید واقع گرایانه باشد. از دنیای خیال بیرون بیایید و هدفی را انتخاب کنید که معقول باشد و با شرایط فعلی، توان رسیدن به آن را داشته باشید. تا با تلاش کردن و آموزش دیدن، به آن هدف جامه عمل بپوشانید. و همچنین چهارچوب زمانی مشخصی داشته باشید.
اینکه بدانید پس از طی یک زمان مشخص به اهداف خود میرسید، یک انگیزه مضاعف برای شماست و باعث میشود هدف شما، قابل دسترس تر به نظر برسد. سپس کوچ لیستی را تهیه میکند از اقداماتی که شما باید انجام بدهید تا به هدفتان که در اینجا کوچینگ کسب و کار است، برسید. هر مربی را که برای این کار انتخاب کنید حتی بهترین مربی کوچینگ ایران، باید بدانید کوچینگ ریشه ای روانشناسی دارد.
کوچ ها چه کاری انجام میدهند؟
کوچ، برای کمک به شما اول باید بداند الان در چه جایگاهی هستید و به به کجا میخواهید برسید؟ تا با استفاده از روش ها و ابزار های مخصوص خود، به شما کمک کند تا در جهت اهداف خود تلاش کرده و مهارت های لازم را به دست آورید. کوچ، شخصی است که به شما ماهیگیری یاد میدهد نه اینکه ماهی در دستتان بگذارد.
یک کوچ به شما یاری میدهد که از حداکثر توانایی های خود، بهترین استفاده را بکنید و بالاترین و بهترین نتیجه را بگیرید. او با گذشته شما کاری ندارد و تماما روی حال تمرکز می کند.
به اینکه شما چه توانایی هایی برای پیشرفت خود دارید که به آنها بی توجه هستید. کوچ همیشه بر این باور است که شما خود را دست کم میگیرید.
فرق مربی و کوچ چیست؟
برای درک بهتر اینکه کوچینگ چیست؟ بیایید به مقایسه مفهوم کوچ و مربی بپردازیم. مربی گری یعنی از تجربیات کسی که قبل از ما، مسیری را برای رسیدن به هدفی مشابه هدف ما، پیموده استفاده کنیم تا به اهدافمان برسیم. دقیقا مانند رابطه شاگرد و معلم.
وقتی به مشکل بر خوردیم از مربی کمک میگیریم و او جواب سوالاتمان را به ما میدهد. اما کوچ شما را مسئولیت پذیرتر بار می آورد و شما را هل میدهد تا خودتان به دنبال راهکار بگردید.
حتی اگر لازم باشد در راستای رسیدن به آن در کلاس آموزشی شرکت کنید و مهارت های خاصی را بیاموزید. در انتها با تلاش، پیگیری و در محیطی امن با ذهنی آرام همراه با اعتماد به نفس به هدف هایتان برسید.
ریشه کوچ و کوچینگ چیست؟
تاریخچه پیدایش کلمه کوچ به روستایی در شمال غرب مجارستان برمیگردد. روستایی به نام کاکس kocs. نام این روستا در قرن پانزده میلادی به دلیل ابتکاری که فردی از اهالی این روستا به خرج داد، بر سر زبانها افتاد. گذران زندگی اهالی این روستا از طریق حمل و نقل کالا با وسیله ای چرخ دار و دست ساز از وین به بوداپست بوده است.
تا اینکه فردی گمنام که نام او در تاریخ ثبت نشده، کالسکه ای را طراحی میکند که بر سایر وسایل حمل و نقل در آن زمان برتری داشته است. به واقع بزرگتر و راحت تر از آنها بوده است و بعد ها این کالسکه ها، به کالسکه کاکس شهرت یافت.
واژه کالسکه که در قرن شانزدهم میلادی از وسایل نقلیه رایج بود و در سرتا سر اروپا مورد استفاده قرار میگرفت، بعد ها در زبان انگلیسی تغییر شکل داد و به کوچ coach که امروزه میشناسیم تغییر پیدا کرد.
کوچ به کالسکه های اختصاصی گفته میشد که مسافری را با پرداخت مبلغی به مکان مورد نظرش میبرد. این کلمه در سال ۱۸۳۰ باز هم تغییر اساسی کرد.
در دانشگاه آکسفورد اصطلاحا به معلمانی گفته میشد که به دانش آموزان خود کمک میکردند تا به اهداف خود برسند و در امتحانات خود قبول شوند. در نهایت معنای این کلمه به شکلی که امروزه به کار برده میشود، در آمد.
کوچینگ در روانشناسی
جالب است بدانید کوچینگ که این روزها به عنوان روشی برای بهبود زندگی، بسیار مورد استقبال قرار میگیرد، یک پیشینه جدی در روانشناسی دارد. با وجود اینکه عده ای سعی دارند کوچینگ را مفهومی مستقل در نظر بگیرند اما به راحتی میتوان ثابت کرد که ساختار کوچینگ، از چند شاخه در روانشناسی سرچشمه میگیرد:
روانشناسی انسانگرا، مثبت گرا و تئوری یادگیری.
اینکه کوچ به شما انگیزه میدهد، شما را وامیدارد افکار منفی خود را هدایت کنید و آنها را دور بریزید، توانایی های خود را ببینید و پیچیدگی های ذهن و افکار خود را به راحتی سرو سامان بدهید، به نوعی استفاده از علم روانشناسی است.
این را در هر کتاب روانشناسی نیز می توانید پیدا کنید. به طور کلی باید گفت: کوچینگ علمی است که قصد دارد مفاهیم و تئوری های روانشناسی را با هدف هدایت فردی، به کار گیرد.
انواع کوچینگ چیست؟
تخصص های کوچینگ به چند دسته تقسیم میشوند: دسته بندی های مختلفی از کوچینگ شده است اما به طور کلی سه شاخه اصلی در کوچینگ داریم.
۱-کوچینگ زندگی یا Life coaching: یکی از انواع مشهور کوچینگ است که شامل کوچینگ فردی، تحصیلی، اعتماد به نفس، شخصیت، شادی، سلامت، رابطه و امثال اینها است.
۲-کوچینگ کسب و کار: شامل تمام موارد کوچینگ رهبری، اجرایی، کارکنان، مهارت، فروش، شغلی، عملکرد، سازمانی و بیزینس است.
۳- کوچ شخصی یا همان Self coaching: نیاز به رهبری، هدایت و همچنین حمایت در هر سنی ضروری است. مثلا در کودکی که والدینمان این کار مهم را انجام می دادند و یا در مدرسه که معلم هم به پدر مادر اضافه شد.
در کل وجود یک فرد با تجربه به ما کمک میکند زندگی بهتری داشته باشیم، در مورد تصمیماتمان، نحوه برخورد با سختی ها، تسلط بیشتر به شرایط و مسئولیت پذیری.
کوچ شخی با کوچینگ کسب و کار تفاوت هایی دارد و آن اینکه در کوچینگ کسب و کار، کوچ روی یک تیم نظارت دارد در حالیکه در کوچ شخصی، تنها یک رابطه و آن هم بین کوچ و فرد یا اصطلاحا کوچی، وجود دارد.
وظیفه یک کوچ شخصی در چهار کلمه و روی هم رفته، این موارد است:
- آموزش
- هدایت
- مشاوره
- تشویق
کوچینگ یک مبحث تازه است و شناخت زیادی نسبت به آن وجود ندارد. حتی در بسیاری از کشورها، قانون و مقررات خاصی مخصوصا در باب کوچ شخصی، وجود ندارد.
پس هر کس به سادگی میتواند ادعا کند به عنوان مثال بهترین مربی کوچینگ ایران است. تنها زمانی اقدام به پذیرش و به کارگیری کوچ شخصی کنید که از توانمندی های او آگاه بوده و اطمینان کامل داشته باشید.
آیا کوچینگ اثربخش است؟
فدراسیون کوچینگ یا همان ICF، کوچینگ را اینگونه تعریف میکند: همکاری با مراجعه کننده در یک فعالیت تحریک فکر و خلاقیت که با الهام بخشیدن به شما باعث به حداکثر رساندنن توانایی های شخصی و حرفه ای میشود.
واحد علمی جدیدی وجود دارد که ثابت میکند کوچینگ اثربخش است. همچنین شواهد غیررسمی و مستنداتی هم وجود دارند که نشان دهنده این موضوع هستند. حتی موسسه IPEF که بیشتر از پانزده هزار کوچ تربیت کرده است، تحقیقاتی در زمینه اثبات این حقیقت انجام داده است.
همه اینها نشان میدهند کوچینگ باعث بالا رفتن سطح رضایتمندی در زندگی شده و می تواند موجب افزایش خلاقیت فرد و یا مهارت های او شود.
مزیت های کوچینگ چیست؟
- کوچینگ سطح انرژی کلی ما را افزایش میدهد.
- اگر هدف شما کوچینگ در کسب وکار یا هر زمینه دیگری است، یکی از مزیت های کوچینگ، کمک به شما برای واکنش بهتر در شرایط استرس زا است.
- اگر هدف شما کوچ شخصی است، کوچینگ میزان رضایت مندی شما را از زندگی افزایش میدهد.
- نظام ارزش گذاری شما را تغییر میدهد که خود باعث سهولت بیشتر در رسیدن به اهدافتان خواهد شد.
- کمک به یافتن بهترین راه حل.
- افزایش اعتماد به نفس.
- بهبود و ارتباطات موثر.
- توانایی مدیریت استرس.
- پیدا کردن معنای زندگی و رسالت فردی
- مواجه شدن با باورهای منفی درون.
گرایش های متفاوت کوچینگ
برای درک بهتر از موضوع کوچینگ چیست؟ بهتر است بدانید گرایش های کوچینگ چه هستند. کوچینگ گرایش های بی شماری دارد که در اینجا با آنها آشنا خواهیم شد.
کوچینگ شغلی:
شما به کوچ خود مراجعه میکنید تا با کمک او بدانید شغل ایده آل شما چه ویژگی هایی دارد و برای رسیدن به آن با چه چالش هایی رو به رو هستید و چه کار هایی باید انجام بدهید تا به آن برسید.
کوچینگ اجرایی:
کوچینگ اجرایی را یکی از مهم ترین شاخه های آن میدانند. برای هر شرکت و سازمانی، ضروری است. این همان کوچینگی است که شرکت شما را از معمولی بودن به سمت عالی بودن سوق میدهد.
کوچینگ عملکرد:
کوچینگ عملکرد شما را یاری میدهد تا از پتانسیل هایتان استفاده کنید و یک برنامه توسعه دهنده است. برای این کار شما ممکن است نیاز داشته باشید دانش جدیدی یاد بگیرید و در کل از شما میخواهد صلاحیت بیشتری کسب کند.
کوچینگ رهبری:
معمولا مربوط به ارتقا توانایی رهبر یک موسسه یا یک گروه به منظور رسیدن به اهداف مشخصی است. یک رابطه و همکاری دوطرفه بین رهبر مجموعه و کوچ است.
کوچینگ زندگی:
در این مورد کوچ به شما کمک میکند تا بعد از اینکه به طور صحیح اهدافتان را جهت دهی کردید، به آنها برسید. به عبارتی به پیشرفت شخصی شما کمک میکند.
کوچینگ سلامت:
همانطور که از نامش پیداست راه حلی است برای کمک به سلامت زندگی کردن. مثلا برای افرادی که بارها خواهان داشتن یک رژیم غذایی خوب برای کم کردن وزن هستند ولی همیشه منتظرند تا شنبه بشود و بتوانند شروع کنند، بسیار مناسب است.
کوچینگ ثروت:
گرایشی که به تازگی به دنیای کوچینگ پا گذاشته و اساس آن تغییر نگرش نسبت به کلمه ثروت است و نه فقط به معنای پول. در بخشی هم به ما کمک میکند تا درآمد زایی را در زندگی خود افزایش دهیم.
کوچینگ رشد معنوی:
بسیاری از مشکلات ما جنبه روحی و معنوی دارد. این کوچینگ به شما کمک میکند راه حل این مشکلات را بیابید و به اهدافی برسید که فراتر از مادیات هستند.
کوچینگ مالی:
باعث شکوفایی اقتصادی میشود و به شما برای رسیدن به سود مالی و یادگیری مدیریت امور مالی خود، کمک میکند. یاد میگیرید سرمایه خود را مدیریت کنید و در مدت زمان معیین به درآمد دلخواهتان برسید.
کوچینگ کاری:
مشهورترین نوع کوچینگ در ایران، کوچینگ کاری است. به شما یک استراتژی در کسب و کارتان میدهد و راهی روشن تر مقابل دیدگانتان میگذارد تا با توجه به توانایی های خود به راهکاری مناسب برای موفقیت در کسب و کارتان، برسید. کوچینگ کسب و کار کمک بزرگی برای شماست.
کوچینگ تحصیلی:
به دانش آموزان و دانشجویان کمک میکند سردرگمی هایشان از بین برود. برای انتخاب رشته یا مسیر موفقیت تحصیلی، بسیار مفید است. این کوچینگ با خودشناسی آغاز میشود و با رسیدن به اهداف تحصیلی، پایان میپذیرد.
مطلب مرتبط: بهترین کتاب های خودشناسی
کوچینگ روابط:
آمار بسیار بالا در طلاق بیانگر عدم آشنایی زوج ها برای حل مشکلات رابطه است. کوچینگ روابط کمک میکند تا با ارتباط و درک درست از همدیگر، زندگی زناشویی بهتر و سالم تری را تجربه کنید و به اصلاح روابط شما، کمک فراوانی میکند.
کوچینگ ورزشی:
شامل هدایت و راهنمایی تیم های ورزشی یا ورزشکاران است که باعث افزایش روحیه ی فردی، پیشرفت و امیددهی میشود. انگیزه حضور در مسابقات را در شما بالا میبرد و همچنین سطح لذت بردن از ورزش را افزایش میدهد.
سخن پایانی
بیل گیتس میگوید: هر فردی به کوچ نیاز دارد.
بنابراین هر انسانی در زندگی خود، برای هر هدفی که دنبال میکند، از شخصی و روابط گرفته تا کسب و کار و شغلی، به یک راهنما و مربی نیاز دارد تا او را از رسیدن به اهدافش مطمئن سازد. مدت زمان رسیدن به هدف را کاهش دهد و با برنامه ریزی دقیق، مدیریت افکار منفی و انگیزه دهی مثبت، راه رسیدن به هدف را هموار کند.
کوچینگ که علم نوپایی به حساب می آید که یک راه از هزار راه رسیدن به هدف شماست. امیدوارم خواندن این مطلب، کمک لازم را به شما در رابطه با پاسخ به سوال کوچینگ جیست، کرده باشد. مشتاقانه نظرات شما را پذیرا هستیم.
مطالب مرتبط: